Verktøy 2

V-bevegelsen

Nå skal Gåregla brukes i et taktfast på-stedet-verktøy. Balansen utfordres noe. Det gir bedre balanse å aktivere tærne. Vær derfor helst barfot under innlæring.

Se på filmen. Stå bredt med føttene vendt litt utover (som en V). Grip med tærne, klapp inn når du bøyer litt i knærne. Trekk blikket nært. Strekk deg opp igjen. La blikket hvile i gulvet rett ned framom deg under hele utførelsen. Med taktfaste klapp understøttet av gåregla føres tyngden vekselvis fra side til side over et bøyd kne. Tærnes innsats bidrar til god stabilitet. Frys alltid bevegelsen et lite øyeblikk i sentrum. Ikke gli over midten «i farta». Gjør to gåregler før ny liten knebøy med et ferdig-klapp. Et godt «tekstilgrep» støttet av kommandoen grip, forsinker starten på å gå videre. Trygg balanse i stående stemples et lite øyeblikk før du går 1-2 med oppmerksomheten tett på. Etter slipp (på 3. skrittet) frigjøres gjerne et lite sukk når du går videre. Tærne slipper automatisk grepet når du begynner å gå. Etter hvert gjerne i god flyt.

NB! Den omstendelige utgangen er viktigere enn det kan se ut som. I det dynamiske «holde-tilbake-rommet» øves opp evnen til å beskytte seg, det vil si å sette grenser (hit, men ikke lenger), nok er nok, slutte mens leken er god osv. Tendensen til å tekkes andre og den evige aktiveringen av dårlig samvittighet må dempes. Rommet avgrenses av en stabil kropp baktil, bøyde albuer gir oss alburom, hendene på kroppen maner til å holde tilbake oppmerksomheten fra å stikke av når du begynner å gå. Rommets front er primært den tilbakeholdte oppmerksomheten. Forstyrrende lekkasjer reduseres. Daglige repetisjoner gir god helsegevinst: du bærer med deg en viktig bagasje i hverdagen: evnen til å beskytte deg – «her inne/hjemme er det jeg som bestemmer». Av den grunn oppdateres kompetansen i Verktøy 4a (Ta opp noe), 4b) Restart og Verktøy 6 (Reise seg).

Øv til verktøyet sitter. Antakelig oppdager du at selve V-bevegelsen setter seg godt i hjernens hukommelsesspor. Den vil ofte starte å «gå av seg selv» på en behagelig måte. Gåregla vil da bare ligge i bakhodet som et «ekko» og bidra til å holde på en gjenkjennende taktfast bevegelse. Ta utfordringen med å legge bort mobilen av og til og gjør V-bevegelsen i stedet. Det er en god Vente-bevegelse. Tålmodighet og tilstedeværelse øker. Mulig stivhet i rygg og legger blir ikke så påtrengende.

Når den blir automatisert, kan den gå ufortrødent mens du gjør noe annet, som å snakke med noen eller pusse tenner.

Omfang og stemmebruk tilpasses situasjonen.