Verktøy 5

Rolig tissing

NB! Effekt av dette tredje – og siste - signalverktøyet er helt avhengig av at mobil og annen forstyrrende aktivitet legges helt bort. Du må konsentrere deg om det som skjer akkurat nå.

NB! Kompetanse fra verktøyet grip/slipp kommer til god nytte.

Målet er å lære å få et generelt avslappet forhold til naturlige funksjoner. Slike kompliserte funksjoner krever at vi «holder fingrene fra fatet» for ikke å skape kluss og støy. Den nærmeste funksjonen å tenke på i vår sammenheng er pusten. Med andre ord: Ikke overstyr med å tenke om du puster rett eller galt, slik eller slik. Med et avslappet forhold til tissing, vil det skje en god overføring til både naturlig og friere pust – og til andre innviklete funksjoner, som alle bare skal få gå av seg selv. Tissinga fungerer altså som en døråpner inn til mye av det andre som foregår i kroppene våre. Det beste av alt: Det er overkommelig å lære en rolig måte å tisse på, gjerne i ro og fred «hemmelig» bak en lukket dør.

Å tisse skal foregå uten press og ideen om å skynde seg. Det er neppe tilfeldig at det heter vann-lating. Å tisse er en svært viktig biologisk funksjon. Altfor mange sliter med irritasjoner i urinvegene som blærebetennelse, sopp, urinretensjon, urge (klarer ikke å utsette tissing) osv. Dette er ofte en konsekvens av stress-tissing. Blæra må få gjøre jobben sin i ro og fred.

Se på filmen. Rigg deg til med støtte på underarmene og avslappete foldete hender. Klem hendene sammen, lukk øynene, vend hodet inn, si inn. Under selve tissinga sier du: nå – tisser jeg og det tar, den tida, det tar - - å tisse. Bruk gjerne dialekt. Kanskje må du vente på en etter-skvett. Marker ferdig ved å klemme hendene sammen

Behold øynene lukket til du må se for å ta papir. Før en og en hånd til knærne på 1-2 mens du forblir lav. Skyv deg opp på 3. Med krummet rygg, lener du kontrollert deg bakover. Lås stillingen med et godt grep om knærne på 4 (si gjerne firr). Trekk deg litt opp etter hendene før du løsner grepet, og glir kontrollert litt bakover. Et sukk følger gjerne bevegelsen. Sitt litt før du åpner øynene for å avrunde.

Under oppreising og påkledning sier du det tar, den tida, det tar - - å kle på meg.

Vær disiplinert. Bestem deg for å tisse skikkelig noen ganger i løpet av dagen (for eksempel om morgningen, etter arbeidsslutt, før du legger deg, eller «alltid»…).

Slik skapes kontrollert flyt i denne handlingen. Kanskje vil du etter hvert se fram til å finne ro på do? Slapper du mer av i forhold til å ville styre pusten?