Verktøy 5

Rolig tissing

NB! Effekt av dette tredje signalverktøyet er avhengig av at mobil og annen forstyrrende aktivitet legges helt bort. Konsentrer deg om det som skjer akkurat nå!

Ett mål er å lære å få et generelt mer avslappet forhold til naturlige funksjoner. For at kompliserte kroppsfunksjoner skal foregå mest mulig rytmisk, kreves det at vi «holder fingrene fra fatet». Ingen overstyring! Ikke forstyrr! Det gjelder også pusten. Å være opptatt av om en puster rett eller galt, fører til uheldig overstyring. Et avslappet forhold til tissing åpner for god overføring til mer avslappet rytme i pusten og til rytme i andre avanserte kroppsfunksjoner. De må mest mulig få gå av seg selv. Rolig tissing minner oss på respekten vi bør ha for alle våre naturlige funksjoner. Best av alt: Det er overkommelig å lære en rolig måte å tisse på, i ro og fred i «hemmelighet» bak en lukket dør.

Å tisse skal foregå uten press og ideen om å skynde seg. Det er neppe tilfeldig at det heter vann-lating. Å tisse er en svært viktig biologisk funksjon. Altfor mange sliter med irritasjoner i urinvegene som blærebetennelse, sopp, urinretensjon, urge (klarer ikke å utsette tissing) osv. Dette er ofte en konsekvens av stress-tissing. Blæra må få gjøre jobben sin i fred.

Se på filmen. Si inn når du lukker øynene og rigger deg til med støtte av hodet i en håndskjerm. Under selve tissinga sier du: det tar, den tida, det tar - - å tisse. Bruk gjerne dialekt. Ikke press urinen ut! Kanskje må du vente på en etter-skvett. Avslutt med ferdig.

Behold øynene lukket. Gni/før en og en hånd ut på kneet, med strekte fingre på 1-2. Skyv deg opp med fortsatt strekte fingre og god vekt på hendene på 3. Avvent et lite øyeblikk. Med krummet rygg, lener du deg bakover og låser stillingen med bøyde fingre om knær, «henger i» et godt klo-grep, på 1. Trekk deg fram og litt ned med det skarpe klo-grepet (ingen strekk i ryggen eller heving av hodet) på 2. Behold grepet. Len deg litt bakover så du sitter kompakt og stabilt. Marker 3 med et godt grep. Etter et ørlite øyeblikk, åpner du øynene og fortsetter med å ta papir osv. Har du vært godt konsentrert om innsatsen, vil pusten nå frigjøres naturlig.

Under oppreising og påkledning kan du si: nå reiser jeg meg opp - og får på buksa. To skritt på 1-2 etterfølges av skylling på 3. Gi deg tid til å samle deg med et gjenkjennende ferdig. Slik bremses en mulig hastig avslutning med fare for ny «virring».

Vær disiplinert med tissinga. Helst alltid! Men, som et minimum tisser du skikkelig noen ganger i løpet av dagen. Konkretiser hvor og når.

Kanskje vil du etter hvert se fram til å finne ro på do?