Verktøy 5;

Læringsnøkkelen

Les teksten på menysiden og se på filmen. Nå skal Læringsnøkkelen innøves.

Sett deg ned så avslappet som mulig litt fram på stolen eller krakken. Legg hendene over knærne og vend oppmerksomheten inn og ned på inn. La føttene være i gulvet mens du trekker et kne litt bakover/til deg på 1, slipp det på 2. Det er viktig å bruke hele grepet, ikke glem tommelen. Når du slipper grepet, glir kneet fram igjen og det kommer gjerne en liten duving i kroppen. Avvent til den er ferdig før du gjør tilsvarende med andre kneet. Avslutt med ferdig.

Hele kroppen vil naturlig delta i bevegelsen. Uten å dreie på hodet fylles oppmerksomheten med hendenes innsats og hva som skjer når hånden slipper grepet. Altså årsak – virkning. Med god konsentrasjon vil du kunne registrere hva du gjør og hva som skjer som et resultat av innsatsen. Innbakt ligger også å lære en behagelig veksling mellom arbeid og hvile og kunsten å ta en ting av gangen.

La blikket hvile i gulvet mellom føttene. Prøv etter hvert å lukke øynene. Slik unngår du synsforstyrrelser, både fra egne bevegelser og utenifra. Det gir også god hvile for øynene.

Dette er en god avspenningsøvelse. Stivhet i kroppen vil naturligvis gi mindre duving. Øving gjør deg mer smidig, så det vil endre seg. Det er også vanlig å merke forskjell på de to sidene. Det gode er at de lærer av hverandre.

Verktøyet er primært et håndverktøy. Hendene leder bevegelsen med hofter som bidrar noe. Utfordringen er å la hendene bære ansvaret for bevegelsen. For å lykkes bedre, må inngangen være disiplinert og konsentrert. Hastig oppstart genererer slurv. Et tegn på at hofta har tatt over som leder, er at kneet blir stående når du har sluppet grepet. Greier du da ikke å sjalte om straks, går du ut av verktøyet og prøver på nytt seinere. Unngå å øve på noe som er ufunksjonelt.

NB! Gjør korte økter. Max 3 ganger til hver side 5 ganger daglig, gjerne fast på do etter tissing.

Fordi verktøyet etter hvert kan utføres ganske diskret, er det anvendelig også i det offentlige rom. Da vil du naturlig telle inni deg eller være helt stille. Kanskje bare en liten bevegelse (trekk) - som antydningens kunst.

Ta verktøyet fram når ubehagelig stress truer. Prøv å vekke opp Læringsnøkkelen.

Godt råd: Få dilla på Gåregla og på Læringsnøkkelen!