Verktøy 6

Reise seg

Gamle måter å reise seg på skal avlæres. Ofte er balansen dårligere enn det kan se ut som. Det kan være en hastig oppreisingsbevegelse der oppmerksomheten er langt foran, alltid bruke armlener for å skyve seg opp eller å dra seg opp etter en bordkant. Mange blir svimle fordi det er lett å slurve. Hvor er for eksempel oppmerksomheten når du reiser deg?

Vi må gi oss tid til å oppdatere balansen slik at vi fornemmer trygg oppreist posisjon før vi begynner å gå. Det er en av betingelsene for å gå videre i rytmisk flyt. Reise- seg- bevegelsen må opp fra sin anonyme tilværelse!

NB! Se tekst i 3. avsnitt i Verktøy 2: V-bevegelsen.

Se på filmen. Her har vi nytte av erfaringer fra tidligere verktøy. Ikke minst skal håndens grunnleggende funksjoner oppdateres. Det er hendene som sørger for framdrift i verktøyet. Flytt deg ut på kanten av stolen/krakken, trekk føttene litt til deg. Skyv hendene fram på knærne. Vend hodet inn, lukk øynene og si inn. Grip med tærne. På en trekker du deg ut fra stolen (klogrepet) med godt bøyde albuer slik at du får tyngden over føttene (rumpa lavt). Ta et ørlite stopp. Uten å trekke knærne bakover (solid innsats i de viktige lårstrekkerne må beholdes), skyver du fra med håndflatene på to. La hendene gli på lårene og ta et grep øverst på yttersiden av lårene når du er oppreist på tre (bøyde albuer). Stå et øyeblikk og åpne øynene. Gå de første skrittene med hendene på yttersiden av lårene og blikket nært på 1-2-3. Å eie sitt eget alburom oppdateres. Tærne slipper automatisk grepet. Markert slippes hendene på 3. Først nå er det klart for (gradvis) å flytte oppmerksomheten utover. Fortsetter du i jevnt driv, vil hendene etter hvert bevege seg diagonalt som tegn på at du nå er i god rytme. Kanskje kommer et lite sukk?

NB! Prøv så ofte som mulig å unngå å ha noe i hendene når du reiser deg og setter deg (neste verktøy).

Eksempel: Du sitter og skal reise deg for å gjøre noe. Kanskje noen roper på deg. Men først skal du reise deg skikkelig. Ikke sprette opp. Det gjelder å ta kontroll på balansen så ikke stressfølelsen hogger tak. Det er sjelden øyeblikkelig hjelp. Som regel har du litt tid å gå på.

Dette er en overgangsbevegelse der vi kan minne oss på å være mer disiplinert avventende. Det krever trofast og spesifikk øving for å avlære gamle uvaner. Ingen får til god kvalitet alltid. Velg deg noen steder hvor du gjør det ordentlig. Når det er innlært, kan du reise deg skikkelig på diskret vis også i det offentlige rom. Så ofte som mulig. Da kan du selvsagt telle inni deg.

Fordi slik viktig kompetanse er ferskvare, kreves stadig gjentakelse. Det geniale er derfor at det ligger innbakt i noe vi må gjøre uansett mange ganger om dagen.