Verktøy 7

Sette seg

Når vi setter oss må vi ha balansekontroll under den vertikale bevegelsen ned for så å rigge oss til så behagelig som mulig. Dette må vi lære å gi oss tid til.

Gamle måter å sette seg på skal avlæres. Det er helt vanlig å sette seg slurvete, for eksempel å falle ned. Det må unngås, her gjelder det å ta kontroll hele vegen. Lårmusklene må utfordres for å holde seg sterke. Oppmerksomheten er tett på, fra start til slutt. Hendene viser retning for oppmerksomheten og de har hovedansvaret for framdriften. Bevegelser og tale må også her hjelpe hverandre til rytmisk framdrift. Også her er mye god læring fra Rolig tissing.

Se på filmen. Rygg alltid til du kjenner stolen/krakken bak i knehasene. Det øker tryggheten når du ikke ser. Legg hendene på lårene, krum deg litt og vend oppmerksomheten hjem inn. Understøtt nedsittingen med Nå! – setter jeg meg – Ned(!). Den samme rytmen som når vi reiser oss finner vi her. På Nå! skjer et kort stopp med god vekt på hendene på knærne. De tre påfølgende ordene kommer i en gruppe mens du senker deg videre ned til rumpa tar underlaget og i bøyd posisjonen lener deg (faller) bakover – med hendene på knærne. Lås deg i klogrepet bakpå Ned! Med et godt grep nærmest løfter du fram en og en fot på 1-2. Rigg deg til så du sitter så behagelig som mulig før du ser opp. Vær obs på at her er en litt lenger pause etter Nå! og før Ned!

Dette er en overgangsbevegelse der vi kan minne oss på å være mer disiplinert avventende. Mulig stressatferd dempes. Det gjelder om det er arbeid eller hvile, alene eller sosialt, lytte eller si noe. Mange har etterlyst et verktøy som klargjør til arbeid foran skjerm. Her er det.

Velg deg som et minimum noen steder hvor du gjør det ordentlig. Da husker du det. Med god øving vil du også klare det på diskret vis i offentlige rom. Verktøyet krever spesifikk øving for å læres. Repeter. Når det er innlært, kan du som oftest sette deg kontrollert i rytmisk flyt. Tilpass stemmevolum etter situasjonen. Dette også er godt forebyggende arbeid mot stress!